Min múlik a mediáció sikere?
július 9, 2018
Kihívások a mediáció során 2. – Hogyan gyakorolhatjuk az egymásra figyelést?
augusztus 18, 2018
Mindet mutat

Kihívások a mediáció során 1. – Miért nehéz meghallgatnunk egymást?

Többször tapasztaltam, hogy bár azok, akik mediációra jelentkeznek elkötelezettek a problémáik jó megoldása mellett, és hajlandóak is erőfeszítéseket tenni ennek érdekében, a gyakorlatban mégis óriási kihívásként élik meg az ide vezető utat.

Mi jelenthet kihívást egy olyan egyszerű helyzetben, ahol csak meg kell hallgatnom a páromat, majd elmondanom a saját álláspontom?

Habár egyszerűnek tűnik, és az ember azt gondolja, hogy teljesen természetes, hogy meghallgatjuk egymást, a gyakorlatban szinte mindig nehézséget jelent ezt megvalósítani. Miért  lehet ez? Nem könnyű teljes osztatlan figyelmünket befogadóan odaadni a másiknak, még akkor sem, ha ő áll hozzánk a legközelebb. Hiszen a mindennapok során annyi inger ér bennünket, és annyi minden eltereli a figyelmünket a tennivalók állandó szervezése mellett a telefon csörgésétől kezdve az állandóan felugró Messenger üzeneteken át, hogy ha csak nem vagyunk nagyon tudatosak, akkor a legritkább esetben ülünk le kettesben egymással szemben, és koncentrálunk kizárólag arra, hogy végighallgassuk, és megértsük a párunk.

De nem ez az egyetlen oka annak, hogy nehéz feladat a hallgatás. Nehéz nem közbevágni akkor, amikor úgy érezzük, hogy az, amit a párunk mond, rossz színben tüntet fel bennünket, vagy teljesen másképp lát bennünket vagy azt, ami történt, mint mi magunk.

Ha úgy érezzük, hogy sérelem ér bennünket, természetes, hogy rögtön védekeznénk. De nagyon fontos különbséget tenni a sértegetés, a minősítés, és aközött, hogy valaki más szemszögből lát, és másként él meg dolgokat, mint mi. A nem bántó, a párunk érzéseire, megéléseire vonatkozó beszámolóját lehet, hogy nehéz hallanunk, de értékelnünk kell az őszinteségét azzal, hogy tiszteletteljesen végighallgatjuk, különben hogyan is indulhatnánk egymás felé az úton?

A következő bejegyzésben arról lesz szó, hogy hogyan is tudjuk elkezdeni gyakorolni ezt az egymásra való mély odafigyelést.

Ha úgy érzi, hogy nem találják egymással a hangot, vagy eltávolodtak egymástól, és segítséget szeretnének igénybe venni, forduljanak hozzám bizalommal, hogy közösen megoldást találhassunk a problémáikra!

 

Dr. Adamkó Erna

+36 30 624 3945

erna.adamko@gmail.com

LUNAR Irodaház

1134 Budapest, Dózsa György út 150.