Kihívások a mediáció során 1. – Miért nehéz meghallgatnunk egymást?
augusztus 6, 2018
Miért forduljak jogász – mediátorhoz, ha el szeretnék válni? 1.
október 10, 2018
Mindet mutat

Kihívások a mediáció során 2. – Hogyan gyakorolhatjuk az egymásra figyelést?

Az előző bejegyzésben arról volt szó, hogy a gyakorlatban nem is olyan könnyű meghallgatni másokat, ami pedig az alapja annak, hogy közel kerüljünk és maradjunk egymáshoz, és megértsük egymást.

Ahhoz, hogy működőképes legyen bármilyen kapcsolatunk, és ahhoz, hogy közösen meg tudjuk oldani a problémáinkat (akár egy mediációs eljárás keretében) szükséges az, hogy meg tudjuk osztani a saját gondolatainkat, de ugyanilyen fontos az is, hogy a párunk érzései, gondolatai is eljussanak hozzánk.

Hogyan lehetséges ez?

Nagyon egyszerű, és egyben nagyon nehéz feladat tud lenni az a gyakorlat, amit ilyenkor ajánlani szoktam a pároknak, de érdemes kipróbálni. Próbálják ki egy héten át, hogy minden este, amikor már nincs más dolguk, egymásra szánnak tíz percet és meghallgatják, hogy milyen volt a párjuk napja, és elmesélik a sajátjukat. Ezúttal azonban úgy tegyék ezt, hogy leülnek egymással szemben úgy, hogy semmi ne vonhassa el a figyelmüket, és egymás szemébe nézve először az egyikük mesélje el, hogy hogyan érezte magát a nap folyamán, milyen élmények érték, mi volt a számára fontos. Ezalatt a másik fél csak figyeljen, összpontosítson a hallottakra, nem szólhat közbe, és nem veheti át a szót. Amikor letelt az öt perc, aki hallgatott, foglalja össze a párja napját. Ezután cseréljenek, és aki eddig beszélt, most az hallgassa meg odafigyelve öt percben a másik napját, majd foglalja össze a hallottakat.

Elsőre mesterkéltnek tűnhet a helyzet, és furcsának is, hogy teljes figyelmünkkel a párunk felé forduljunk, de egy pár nap után természetessé válik, és sokan arról számolnak be, hogy hosszú idő után most érezték újra, hogy a párjuk megérti őket.

Ha ez szokássá válik, akkor ez nemcsak a megértettség érzését erősíti, de stabil alapot tud adni a konfliktusok, problémák megoldásához is.

Ha úgy érzi, hogy nem találják egymással a hangot, vagy eltávolodtak egymástól, és segítséget szeretnének igénybe venni, forduljanak hozzám bizalommal, hogy közösen megoldást találhassunk a problémáikra!

Dr. Adamkó Erna

+36 30 624 3945

erna.adamko@gmail.com

LUNAR Irodaház

1134 Budapest, Dózsa György út 150.