Hogyan tud a mediátor segíteni az elmérgesedett üzleti konfliktusok kezelésében, és a perek elkerülésében?
február 25, 2019
Miért érdemes a válás során mediáció keretében megegyezni a vagyonmegosztásról?
április 12, 2019
Mindet mutat

Mennyi ideig tart a válási mediáció?

A mediációs eljárás akár az egyik fél, akár a mindkét fél általi közös megkereséssel is elkezdődhet.

A telefonos vagy e-mail-es kapcsolatfelvételt és időpont egyeztetést követően, a felekkel először kérésüktől függően külön-külön vagy együtt találkozom.

Az első találkozón tisztázzuk a mediációs eljárásban rejlő lehetőségeket, illetve feltárjuk az adott esetben lényeges körülményeket. Az általában egy-két órát igénybe vevő találkozó célja, hogy egyrészt mindkét fél teljes körű, személyre szabott jogi tájékoztatást kapjon a döntést igénylő kérdésekről, a joggyakorlatról, valamint a döntési alternatívákról és ezek következményeiről. Másrészt, amennyiben erre igény van, a felek segítséget kapnak ahhoz is, hogy felkészüljenek az egyes pontok konstruktív megbeszélésére, és álláspontjaik kialakítására.

Az előkészítő megbeszélések a jogi tanácsadáson és a személyes körülményeket figyelembe vevő egyéb tájékoztatáson kívül tehát azt a célt is szolgálják, hogy mire az első közös mediációs ülésre kerül a sor, mindkét résztvevő fel legyen készülve minden tekintetben a gyors, és sikeres megállapodás létrehozására.

Az előzetes felkészülés eredményeként magára a megállapodás létrehozására általában elegendő egy vagy két közös alkalom (kb. 2 órásak), amely ülések alatt megállapodás tud születni valamennyi kérdésben. Nem azzal foglalkozunk, hogy hogyan alakult ki a jelen helyzet, hanem előre nézve, praktikusan megközelítve a kérdéseket, megkeressük a lehető legjobb megoldást.

Amennyiben nagyon bonyolult ügyről van szó, vagy a pár a vagyonmegosztás kérdésében is meg szeretne állapodni, lehetséges további üléseket is tartani, azonban fontos megjegyezni, hogy a további ülések szükségessége az Önök konstruktív hozzáállásától, és együttműködésétől függ.

Ügyvédi irodánk nem vállal válási ügyekben peres képviseletet, kizárólag a békés megoldás megtalálásában veszünk részt, és minden rendelkezésünkre álló eszközzel támogatjuk Önöket a döntéshozatalban. Az egyezség létrehozása azonban közös munka, amelyben segítséget és támogatást nyújtunk, de alapvetően Önökön múlik a siker.

Ha sikerrel járunk, akkor már csak a bontóperi egyezség, illetve igény szerint a vagyonmegosztási szerződés ügyvéd által ellenjegyzett okiratba foglalása van hátra, amelynek díjazására előzetes megállapodás alapján kerül sor.

Igény esetén óradíjas alapon segítünk a bontóper keresetlevelének kitöltésében is, hogy ügyvédi képviselet nélkül meg tudják indítani, és le tudják folytatni a válópert. A keresetlevél kitöltésében való segítségnyújtás időtartama körülbelül 1 óra

Összességében tehát egy válási mediáció lebonyolítható néhány héten belül, szemben a bíróság előtti peres eljárással, ami akár évekig is elhúzódhat. A megállapodás pedig nemcsak a megspórolt idő, pénz és idegeskedés miatt fontos, hanem azért is, mert úgy foglalja magában a válás feltételeit, ahogyan az a szétváló pár személyes érdekei szempontjából a legmegfelelőbb. Mindezek pedig kulcsfontosságúak a továbblépéshez.

Ha szeretnének ebben a témában segítséget kérni, kérem, forduljanak hozzám bizalommal!

Kérjenek időpontot a +36306243945 számon, vagy az erna.adamko@gmail.com e-mail címen!

Dr. Adamkó Erna

ügyvéd, mediátor

+36 30 624 3945

erna.adamko@gmail.com