Mikor érdemes mediátorhoz fordulni?
április 23, 2018
Mindet mutat

Mi a mediáció?

Problémáink, vitáink, konfliktusaink mindannyiunknak vannak.

Általában ezekre úgy tekintünk, mint nemkívánatos dolgokra, amiknek nem kellene lenniük, és amiket ha csak lehet, el kell kerülni. Pedig nemcsak, hogy nem tudjuk őket elkerülni hosszú távon, de még csak az sem biztos, hogy kizárólag hátrányok származhatnak a konfliktusainkból.

Habár életünk kríziseiben elég nehéz meglátni a pozitívumokat, nem véletlen, hogy a krízis szó az ókori görögöknél egyszerre jelentett „veszélyt” és „esélyt”. A súlyos konfliktusainkat mindig fenyegetőnek érezzük, pedig akár hajtóerőként is felfoghatjuk a bennük lévő feszültséget, amit problémáink megoldására és saját magunk, illetve kapcsolataink fejlesztésére használhatunk.

Ahhoz azonban, hogy végül épülhessünk konfliktusainkból, nem mindegy, hogy hogyan állunk hozzájuk, és mihez kezdünk velük.

A mediáció során a két konfliktusban lévő fél egy szakképzett mediátor irányításával kommunikál egymással. A konfliktusokat megoldandó feladatként kezeljük. A beszélgetés során feltérképezzük a helyzetet, a közös célokat, és megtalálva egymással a közös hangot olyan megoldásokat keresünk, amelyek minden résztvevő szempontjait és érdekeit figyelembe veszik, és mindenkire nézve méltányosak.

Mindezt egy támogató környezetben objektív és pártatlan segítővel, aki rá tud mutatni azokra a pontokra, ahol korábban elcsúszott a kommunikációnk, és megadja a szükséges támogatást a továbblépéshez.

Ezzel a segítséggel pedig nemcsak nehéz döntéseket tudunk meghozni, és a mindennapjainkat megnehezítő feszült szituációktól szabadulhatunk meg, hanem magasabb szintre emelhetjük problémamegoldó készségünket és kapcsolatainkat is.

Forduljon hozzám bizalommal!

Dr. Adamkó Erna
LUNAR Irodaház
1134 Budapest, Dózsa György út 150.
+36 30 624 3945
erna.adamko@gmail.com