Mennyi ideig tart a válási mediáció?
március 5, 2019
A munkahelyi hatékonyság réme: a kiégés – a munkahelyi problémák oka vagy következménye?
december 3, 2019
Mindet mutat

Miért érdemes a válás során mediáció keretében megegyezni a vagyonmegosztásról?

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében a házassági bontópernek nem tárgya, és azzal össze sem kapcsolható a házassági vagyonközösség megszüntetésével kapcsolatos kérdésekben való döntés.

A törvény tehát külön kezeli a házasság felbontását a közös vagyon megosztásában való döntéshozataltól, így formailag arról vagy külön megállapodásban rendelkezhetnek a felek, vagy, ha ők nem tudnak akarategyezségre jutni, akkor a bíróság külön perben dönthet erről.

Ez részben praktikus, mert nem akadályozzák a vagyoni ügyek a házasság felbontását, másrészt viszont számos indok szól amellett, hogy már a váláskor sor kerüljön a vagyonmegosztásra is.

Miért érdemes megegyezni a vagyonmegosztásról akkor, amikor a házasság felbontásának a feltételeiről döntenek a házasfelek?

Elsősorban azért, mert bár a jog ezt külön kezeli, a vagyonmegosztási kérdésekben való döntés mégis szorosan összefügg a házasság felbontásával kapcsolatos egyéb kérdésekkel.

Gondoljunk csak arra, hogy mi mindent meg tud határozni a jövőre nézve az, hogy ki hogyan részesedik a közös vagyonból. Ettől függhet, hogy mit tudnak vállalni hosszú távon a felek anyagilag a közös gyermek vagy egyéb közös ügyek kapcsán, ahogyan átsző minden egyéb kérdést is, hiszen olyan kérdéseket tud eldönteni, mint például ki hol fog lakni a válás után, milyen bevételt kell biztosítania (ha például hitelt kell felvenni) stb.

A vagyonmegosztás közvetetten kihatással van a felek egész jövendő életére, és így alapvető szerepe van a válás nem anyagi jellegű feltételeinek kidolgozásakor is.

Jelentősége van annak is, hogy a vagyoni kérdések rendezése szükséges a pár tagjainak a továbblépéshez. Amíg vita és per van, addig nemcsak jelentős összegeket költenek bíróságra és ügyvédekre, miközben folyamatosan romlik a kapcsolat, de nem tudnak új ingatlanokat vásárolni a közös lakásból, és tulajdonképpen nem rendelkezhetnek a vagyonukkal. Ez pedig akár évekig elhúzódhat.

Természetesen ahhoz, hogy megalapozottan és méltányosan lehessen dönteni ilyen horderejű kérdésekről, amelyeknek mind emberi, mind jogi, anyagi vonzata van, érdemes körültekintően olyan szakemberhez fordulni, aki segíteni tud abban, hogy mind méltányos, mind pedig a jogszabályokkal összhangban álló megoldások szülessenek.

Egy válás érzelmileg mindenképpen nagyon megterhelő, ráadásul a kommunikáció  egyébként is nehéz a felek között, miközben jelentős kérdésekben kell döntést hozni.

Ilyen helyzetekben mediátorként arra törekszem, hogy egyrészt biztosítsam azt a támogató légkört, amelyben lehetőség van a valódi kommunikációra, előtérbe helyezve azt a közös célt, hogy a pár a számukra lehető legelfogadhatóbb módon és feltételekkel zárja le a kapcsolatát.

Másrészt jogi tudásomból és gyakorlatomból kifolyólag afelől is nyugodtak lehetnek, hogy a jogaikat és érdekeiket figyelembe vevő, a jogszabályoknak megfelelő megállapodásokat kötnek meg mind a bontóperi egyezség, mind a vagyonmegosztás keretében.

Ha fenti a témában a segítségükre lehetek, kérem, forduljanak hozzám bizalommal!

Kérjenek időpontot Budapesten vagy Salgótarjánban a +36306243945-ös számon, vagy az erna.adamko@gmail.com e-mail címen!

Dr. Adamkó Erna

ügyvéd, mediátor

+36 30 624 3945

erna.adamko@gmail.com