Kihívások a mediáció során 2. – Hogyan gyakorolhatjuk az egymásra figyelést?
augusztus 18, 2018
Miről szól a mediációs megállapodás, és miért jó megkötni, ha el szeretnének válni?
február 1, 2019
Mindet mutat

Miért forduljak jogász – mediátorhoz, ha el szeretnék válni? 1.

Tapasztalatom alapján a köztudatban két szélsőséges nézet él azzal kapcsolatosan, hogy hogyan a legjobb intézni egy válást.

Az egyik verzió a pereskedés. A másik megoldás pedig általában akkor merül fel, ha a házaspár annak ellenére viszonylag jóban van egymással, hogy úgy döntöttek, hogy külön folytatják az útjukat. Nem szórnak egymásra kígyót-békát, nem gyűlölködnek, és a veszteség fájdalma ellenére úgy gondolják, hogy kulturáltan, mindenféle segítség nélkül is békésen le tudják rendezni a válást.

Ez a megoldás racionálisnak tűnhet, azonban a felek ilyenkor nem számolnak egy sor olyan tényezővel, ami megnehezíti, vagy akár végső soron meg is akadályozhatja a békés válást, és jó viszony fenntartását.

Az ember ugyanis, hacsak nem jogász maga is, általában nem tudja, hogy hogyan zajlik egy válóper, mivel jár egy ilyen eljárás, mi az időbeli, anyagi, és lelki vonzata. Ha pedig megállapodással szeretnék rendezni a helyzetet, hogy ne a bíróság döntsön helyettük, és ne kelljen éveken át idegenek elé tárni a közös élet részleteit, akkor miben kell megállapodni és hogyan lehet ezt megtenni.

Ebben pedig jól jöhet a segítség, mert ugyan bárki megnézheti a vonatkozó jogszabályokat, de azokból nem fog kiderülni az, hogy hol és milyen mozgástér áll a felek rendelkezésére, ahogyan az sem, hogy hogyan lehet a jogszabályokban fel nem sorolt szempontokat és igényeket is figyelembe véve úgy megállapodni, hogy az egyben a lehető legnagyobb rugalmasságot is biztosítsa.

Amikor pedig felmerülnek a konkrét részletek, az információ hiány és a bizonytalanság miatt nagyon könnyű összeveszni.

Ügyvédként és mediátorként egyrészt abban segítem a hozzám fordulókat, hogy átlássák a helyzetüket a jog és a lehetőségeik szempontjából is. A jogszabályok adta keretek, a jogok és kötelezettségek tartalmának ismertetésén túl, azonban ez magában foglalja a bírósági és a szerződéses gyakorlat ismertetését is, ami segítséget jelent a döntéshozatalban.

Emellett pedig nem feledkezünk meg a válás lelki oldaláról sem, hiszen rengeteg olyan kérdés is felmerül, ami túlmutat a jogon. Ahhoz, hogy érzelmileg is a lehető legjobban tudja a pár lezárni életük közös szakaszát, sok olyan szempontot is figyelembe kell venni a megállapodás megkötése során, amelyekre laikusként nem is gondolunk. Én segítek megbeszélni minden olyan fontos kérdést, aminek jelentősége lehet a válással, és a válás utáni élet kialakításával kapcsolatosan. Ezeknek a jog által is értelmezhető részét pedig a megállapodásba is belefoglaljuk.

Akkor fognak ugyanis biztosan békésen elválni, és jó viszonyban maradni, ha minden olyan jogi és nem jogi kérdést megbeszélve és eldöntve mennek el a bíróságra egy aláírt megállapodással, ami az elkövetkező életük méltányos alapja lesz.

Ha a fentiekben a segítségükre lehetek, forduljanak hozzám bizalommal!

Dr. Adamkó Erna

ügyvéd, mediátor

+36 30 624 3945

erna.adamko@gmail.com