Mikor érdemes mediátorhoz fordulni?
április 23, 2018
Hogyan tud segíteni a mediátor párkapcsolati problémák esetén?
június 3, 2018
Mindet mutat

Mik a mediáció előnyei válás esetén?

Egy válás mindenkit megvisel. El kell engednünk mindazt, amit eddig közösen építgettünk, és az életünket alapvetően meghatározó, de megromlott kapcsolatot le kell zárnunk. Embert próbáló feladatokról van szó, és sem a jelenünk, sem a jövőnk szempontjából nem mindegy, hogy hogyan birkózunk meg ezekkel.

A megbántottság, és a harag könnyen abba az irányba terelhet bennünket, hogy a bírósághoz forduljunk. Szeretnénk, ha egy külső fórum adna nekünk igazat, ahelyett, hogy felelősséget, és aktív szerepet vállalnánk a helyzet rendezésében. Ez az első pillanatban könnyebbnek tűnhet, azonban nagy árat kell ezért fizetnünk. Ráadásul az eredmény sem fog megfelelni a várakozásoknak, mert nem fogjuk jobban érezni magunkat tőle.

Ha viszont mégis úgy döntünk, hogy közösen végigjárjuk a megoldás megtalálásához vezető nehezebb utat, akkor egy mediátor segítségével gyorsan, a lehető legkevesebb sérüléssel, és jelentős költségmegtakarítással rendezhetjük a viszonyainkat.

A bíróság előtt akár éveken át elhúzódó bizonyítási eljárásban fel kell fednünk életünk legbelsőbb részét, és az egyre erősödő indulatok kereszttüzében bizonygatni igazunkat. Mindezek után pedig legjobb esetben is csak a jogszabályok szerinti, és nem a jogon kívüli szempontjainkat is figyelembe vevő döntés fog születni. A hosszadalmas eljárás pedig nemcsak hatalmas költségekkel jár, miközben le van kötve a vagyonunk, de érzelmileg sem tudunk továbblépni az egyre jobban elmérgesedő helyzetben. A peres eljárás kiélezi az ellentétes érzelmeket, és ez szinte lehetetlenné teszi a későbbi együttműködést, ami közös gyermek esetén elkerülhetetlen a továbbiakban.

A mediáció során ezzel szemben nem azt keressük, hogy ki volt a hibás, kinek mekkora része volt a helyzet létrejöttében, és bizonyítani sem kell. Az a lényeges, hogy a közös erőfeszítés révén olyan kompromisszum jöjjön létre, ami tükrözi mindkét fél méltányolható érdekeit, és egyben jogszerű is. A felek aktív részvétele esetén legfeljebb 4 – 6 mediációs ülés után meg szokott születni az egyezség, ami miatt a mediációs eljárás sokkal költséghatékonyabb, mint a per. Emellett pedig olyan, pénzben nem mérhető előnyökkel jár, mint például, hogy a felek nincsenek kitéve az éveken át tartó bizonytalanságnak. A közös erőfeszítés, és egymás szempontjainak elismerése pedig ahelyett, hogy szítaná, levezeti a feszültségeket, és megalapozza a jövőbeli együttműködést.

Ha a válás mellett döntöttek, de eddig nem sikerült megnyugtatóan egymás között megállapodniuk a részletekről, kérem, keressenek bizalommal a következő elérhetőségeken:

Dr. Adamkó Erna
LUNAR Irodaház
1134 Budapest, Dózsa György út 150.
+36 30 624 3945
erna.adamko@gmail.com