Featured Video Play Icon
Hogyan tudja a mediáció lerövidíteni a válópert?
július 4, 2018
Kihívások a mediáció során 1. – Miért nehéz meghallgatnunk egymást?
augusztus 6, 2018
Mindet mutat

Min múlik a mediáció sikere?

Mediációra általában akkor kerül sor, amikor a kapcsolatban résztvevők úgy érzik, hogy már mindent megpróbáltak, de azt látják, hogy a helyzet mégis csak egyre rosszabb és rosszabb lesz.

Egy régóta elhúzódó konfliktusos helyzetben csak megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal lehet úgy bevonódni a vitába, hogy az konstruktív irányba mozdulhasson el.

Mediátorként nemcsak új nézőpontból tudom megvilágítani az Önök számára a helyzetüket, hanem hatékony segítséget tudok nyújtani abban is, hogy meglássák azt, ami a problémájuk hátterében húzódik, megértsék egymást, és újra elinduljon a kommunikáció Önök között.

Ahhoz azonban, hogy feloldódjanak a konfliktusok, más összetevőkre is szükség van, mert az, hogy megértjük a helyzetet, vagy a párunk viselkedését, még nem elég a megoldáshoz.

Mi kell még?

Elsősorban önismeret. Ha nem tudom megfogalmazni, hogy nekem mi a fontos, hogy pontosan mi az, amit szeretnék, hogyan lennék boldog, sosem fogom azt sem tudni, hogy egy megoldás jó lesz-e nekem vagy nem, sőt, hogy egyáltalán jó lenne-e nekem bármilyen változás.

Ennek pedig egyenes következménye, hogy semmi nem lesz jó.

Azért nem, mert így semmilyen megoldási javaslat nem tudja figyelembe venni a szempontjaimat, hiszen nemcsak, hogy nem mondom meg a többieknek, de pontosan én magam sem tudom, hogy mik azok.

Ha viszont már előre tisztázzuk magunkban ezeket az alapvető kérdéseket, amik ha jól belegondolunk nem is annyira egyszerűek, mint amilyennek elsőre látszanak, megalapozzuk azt, hogy a megoldás keresése során ezekből fogunk kiindulni.

Mi kell még?

Ha már eljutottunk odáig, hogy letisztáztuk magunkban a saját részünket, jó esélyekkel indulunk, de ez még mindig nem garancia a sikerre. Legalább ennyire fontos egy közös megoldáshoz a párunk szempontjainak a tisztelete is.

Empátiára van szükségünk ahhoz, hogy megértsük őt, de ugyanennyire fontos, hogy az ő szempontjait is ugyanolyan fontosnak fogadjuk el, mint a sajátjainkat, és azon is dolgozzunk, hogy ezek is megvalósuljanak.

Ha mindezt megtesszük, kölcsönösen elfogadjuk és tiszteletben tartjuk magunkat és egymást, akkor fogunk tudni felülkerekedni a problémáinkon, és elmélyíteni a kapcsolatunkat.

Ha úgy érzi, hogy ebben segítségre lenne szüksége, forduljon hozzám bizalommal!

 

Dr. Adamkó Erna

+36 30 624 3945

erna.adamko@gmail.com

LUNAR Irodaház

1134 Budapest, Dózsa György út 150.