Miért forduljak jogász – mediátorhoz, ha el szeretnék válni? 1.
október 10, 2018
Hogyan tud a mediátor segíteni az elmérgesedett üzleti konfliktusok kezelésében, és a perek elkerülésében?
február 25, 2019
Mindet mutat

Miről szól a mediációs megállapodás, és miért jó megkötni, ha el szeretnének válni?

A mediáció többféle tekintetben is hozzá tud járulni ahhoz, hogy egy olyan nehéz, és érzelmileg megterhelő helyzetben, mint egy válás, amikor már mindenki ki van merülve idegileg, és a kommunikációval is lehetnek problémák, a lehető legkevesebb sérüléssel zárják le a kapcsolatot.

Ahhoz, hogy a bíróság ne feszegesse, hogy hogyan és miért romlott meg a kapcsolat, a párnak közös megegyezésre kell jutnia számos kérdésben, amit egyébként a bíróság döntene el. A különbség a mediációs megállapodás és a bíróság döntése között azonban nemcsak az, hogy a bíróság, egy sztenderdnek megfelelően fog határozni az adott kérdésekben, egy hosszadalmas és fájdalmas eljárás végén, ahol mindent ki kell teregetni a kapcsolatról. A jogszabály által meghatározott kérdések körében is sokkal tágabb kereteket határozhatnak meg maguknak a felek, mint ami egy bírósági határozatban egyáltalán felmerülhet. A mediációs eljárás keretében felderítjük, hogy a felek saját egyéni szempontjai, életvitele és lehetőségei figyelembevételével milyen megoldások azok, amik hosszútávon is működőképesek, és a jogszabályok nyújtotta maximális rugalmasságot kihasználva ezeket foglaljuk bele a mediációs megállapodásba. Így tiszta kép alakul ki a arról, hogy hogyan is alakul majd az élet a válás után, ami segíti a továbblépést. Ráadásul ez abban a biztos tudatban történik, hogy a nehézségek ellenére a kialakított megoldás mindkettőjük egyéni szempontjait maximálisan tükrözi.

Azonban egy pár számára, akik hosszú éveket töltöttek együtt, és mindenféle szempontból összefonódott az életük, nemcsak azoknak a kérdéseknek a rendezése lehet kiemelkedően fontos, ami a békés bontóperhez szükséges. Számos olyan témakör, és kérdés merülhet fel, ami a bíróság előtt meg sem jelenhet, mégis alapvetően tudja befolyásolni az életet és az együttműködést a válás után. A mediációs eljárás során lehetőség van valamennyi ilyen téma részletes átbeszélésére, az ezekben való megegyezésre, és a jövőbeli együttműködésre vonatkozó általános irányelvek kidolgozására is. A mediátor nyújtotta biztonságos és támogató légkörben valamennyi olyan kérdés vagy probléma előkerülhet, ami bármelyik félnek fontos, és lehetőség van ezek kulturált és megnyugtató lezárására. A mediációs megállapodás pedig egyértelműen fog tartalmazni minden megegyezést, mely rendelkezéseknek ugyan nem feltétlenül van jogi relevanciája, de a felek számára aranyat fog érni, amikor akár jóval később vita merül fel azzal kapcsolatban, hogy miben is állapodtak meg a váláskor. Az írásba foglalt mediációs szerződés így nem csak a megkötésekor, illetve közvetlenül azt követően kíméli meg rengeteg feszültségtől a feleket, hanem bármikor elővehető, és megelőzhető vele számos félreértés vagy konfliktus.

Ha a segítségükre lehetek a válással kapcsolatos kérdéseik békés rendezésében, kérem, forduljanak hozzám bizalommal!

Dr. Adamkó Erna

ügyvéd, mediátor

+36 30 624 3945

erna.adamko@gmail.com