Mi a mediáció?
április 16, 2018
Mik a mediáció előnyei válás esetén?
május 14, 2018
Mindet mutat

Mikor érdemes mediátorhoz fordulni?

A mediáció egy olyan konfliktuskezelési eljárás, amely súlyos konfliktusok esetén nyújt hatékony segítséget.

Képzett mediátor segítségével a konkrét esettől függően magasabb szintre emelhetik akár a párkapcsolatukat, akár egy munkahelyi együttműködést, vagy elkerülhetnek egy pert, esetleg békésen és gyorsan lezárhatnak egy válást.

A mediátor aktív segítséget nyújt a közös nevező megtalálásához, azonban kár lenne tagadni, hogy a legnagyobb munkát az ügyfelek végzik. Konfliktusaink felvállalása nem könnyű, az pedig még nehezebb, hogy kilépjünk a saját magunk által kialakított védőbástyák mögül, és elengedjük azt a meggyőződést, hogy nekünk van igazunk. Vagy legalább azt elismerjük, hogy nem ez a kérdés. Egyrészt, mert a maga nézőpontjából mindenkinek igaza lehet. Másrészt pedig, mert a megoldás sohasem ebből a kérdésfeltevésből érkezik.  Ezért ha elkötelezettek vagyunk a megoldás mellett, mindezt el kell engednünk, és nyitottan kell hozzáállnunk egymáshoz és a problémához egyaránt. Ez pedig nagyon nehéz.

Éppen emiatt nem minden konfliktus esetén alkalmas eljárás a mediáció. A lényegtelen ügyekben, illetve nem meghatározó kapcsolatok esetén, ahol nem annyira érdekes a számunkra a kapcsolat fenntartása vagy az ügy kimenetele, nincsen súlya, fölösleges ágyúval verébre lőni.

Akkor érdemes mediátorhoz fordulni, amikor a kecsegtető eredmény megéri a befektetett munkát és energiát, ezzel mindkét fél egyetért, és közösen vállalják a munkát. Mert munka nélkül nincs eredmény sem.

Ilyenek lehetnek a számunkra fontos kapcsolatainkban felmerülő súlyos, vagy visszatérő konfliktusok, viták, amikor meg szeretnénk őrizni, fejleszteni szeretnénk a kapcsolatot, de egyedül nem boldogulunk a konfliktusaink megoldásával. Vagy ilyen eset lehet, ha a válás mellett döntünk, de meg kell őriznünk az együttműködésünket a közös gyermek miatt, vagy egyébként el akarjuk kerülni egy peres eljárás anyagi és erkölcsi következményeit.

Ha a fenti esetek valamelyikében érintett, és szeretne segítséget igénybe venni a konfliktusai rendezéséhez, szívesen állok a rendelkezésére!

Forduljon hozzám bizalommal!

Dr. Adamkó Erna
LUNAR Irodaház
1134 Budapest, Dózsa György út 150.
+36 30 624 3945
erna.adamko@gmail.com